Üniversitemiz ev sahipliğinde Çevre ve su kaynaklarının korunması konusunda toplumdaki farkındalığı artırmak amacıyla yürütülmekte olan, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Su Elçileri Eğitim ve Farkındalık Artırma Teknik Destek Projesi” kapsamında oryantiring yarışmalarının sonuncusu İsveç Oryantiring Milli Takımı’nın katılımı ile 29 Ekim 2017, Pazar günü Ankara Üniversitesi Tandoğan Kampüsü’nde gerçekleştirilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sözleşme makamı olduğu; Millî Eğitim Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve TRT’nin faydalanıcı oldukları proje kapsamında oryantiring yarışmalarının ilki Muğla Köyceğiz’de ikincisi Konya, Beyşehir’de üçüncüsü ise Trabzon, Uzungöl’de gençler başta olmak üzere her kesimden büyük bir ilgi gördü ve geniş katılım ile gerçekleştirildi. Proje kapsamındaki son oryantiring yarışması Ankara Üniversitesi Tandoğan Kampüsü’nde gerçekleştirilecek. Proje kapsamında 2. Ulusal Genç Su Meclisi Toplantısı ve Çalıştayı için Ankara’da bulunan Türkiye’nin su havzalarını temsilen seçilen 52 GençSEM üyesi üniversite öğrencisi de oryantiring yarışmalarına katılacak.

Ankara’da yapılacak oryantiring yarışmasına oryantiring alanında dünyadaki en başarılı takımlar arasında yer alan ve her disiplinde Dünya Şampiyonlukları bulunan İsveç Oryantiring Milli Takımı’nın katılımı oryantiring yarışmacılarında ve sevenlerinde heyecan yarattı. Türkiye Oryantiring Federasyonu ve Ankara Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirilecek oryantiring yarışması saat 14:00’de başlayacak. Yarışlar öncesinde katılımcıların kayıtları alınacak, kontrol kartı, göğüs numarası dağıtımları yapılacak ve yarışmacılar, parkur ve yarış hakkında bilgilendirilecek. 18 yaşından küçük katılımcıların velileri ile birlikte ve tüm katılımcıların ise sağlık raporları ile kayıt alanına gelmeleri bekleniyor. Katılımcıların yarışmalara katılabilmeleri için 12 yaşını doldurmuş olmaları gerekiyor. “Koşarak Oryantiring” yarışmasında katılımcılar yaş gruplarına göre 5 kategoriye ayrılacak olup her kategoride kadın ve erkek ayrı ayrı yarışacak.

Yarışmaya katılımlar ücretsizdir. Oryantiring yarışmalarının sonunda dereceye girenlere madalya ve ödülleri verilecek.

Doğayla bütünleşen bir spor aktivitesi olan oryantiring yarışmaları ile su kaynaklarının gelecek nesiller için önemi vurgulanacak, ayrıca çevre koruma ve doğal hayat hakkında farkındalık oluşturulmaya çalışılacak. Proje kapsamında farklı illerde gerçekleştirilen oryantiring yarışmaları ile Su Elçilerinin ve gelecekteki potansiyel Su Elçilerinin çevre ve su konusunda kendilerine güvenlerini ve projeye olan inançlarını pekiştirmek amaçlanıyor. Gelecekte bu alanda faaliyet gösterecek Su Elçilerinin hedef odaklı, ekip ruhunu esas alan ve hedeflere ulaşmak için oryantiring spor disiplininde olduğu gibi sistemli ve çokça çalışan bireyler olması özendiriliyor.

Oryantiring Hakkında:

Oryantiring, her türlü arazide yapılabilmektedir. Katılımcılar/oyuncular için özel olarak hazırlanan harita ve pusula yardımı ile hedef noktalarına ulaşılan bir doğa sporudur. Koşarak yapılan standart bir oryantiring parkuru “çıkış” noktasının ardından belirli sırada ziyaret edilmesi zorunlu “hedef noktaları” ve bu noktaların belirlenmesi için “kontrol aygıtı” ve “varış” noktasından oluşur. Amaç yarışmaya başladıktan sonra hedef noktalarını belirlenen sırada dolaşarak en kısa zamanda varış noktasına ulaşmaktır. Yarışmacı belirlenmiş, işaretlenmiş bir parkur olmadığı için arazide bir noktadan diğer noktaya tamamen kendi karar verdiği bir rotayı izleyerek gider.  Oryantiring sporu; yön bulma, harita & kroki okuma ve bilgi yorumlama gibi kavramsal faydalarının yanı sıra fiziki kondisyonu da geliştirir. Oryantiring ayrıca bireysel özelliklerin ve sosyal özelliklerin gelişmesini de sağlamaktadır.

Oryantiring yarışmalarına katılım ve ayrıntılı bilgiye www.suelcileri.org adresinden ulaşılabilir