Kültür Sanat Günleri

Türkiye’nin ilk üniversitesi olan Ankara Üniversitesi, öğrencilerine mesleki formasyon kazandırmanın yanı sıra kültürel ve sanatsal anlamda yeterlilikler kazandırmayı da öncelikli hedefi olarak belirlemiştir.

Bu anlamda Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın her yıl açtığı kurslarda ve öğrenci topluluklarında kendilerini geliştiren öğrencilerimizin yaptığı çalışmalar ve etkinlikler daha önce Nisan ayında düzenlenen “Geleneksel Kültür Haftası” kapsamında gerçekleştirilirken, 2012- 2013 Eğitim-Öğretim Yılından itibaren tüm ayı kapsayacak şekilde genişletilmiş ve etkinlikler “Ankara Üniversitesi Kültür Sanat Günleri” olarak daha uzun süreli ve geniş katılımlı olarak düzenlenmeye başlanmıştır.

Geziler

Her yıl, Çanakkale Savaşı’nın tarihimiz açısından önemini vurgulamak amacıyla “Geleneksel Çanakkale Şehitlik Ziyareti” gerçekleştirilmektedir. Yüzlerce öğrencimizin katılımı ile rehberler eşliğinde gerçekleşen etkinlikte şehitlikler ve muharebe alanları ziyaret edilmektedir.

Geleneksel gezilerden bir diğeri ise “İzmir – Efes Kültür Gezisi”dir. Antik dönemin en önemli uygarlık, kültür, bilim ve sanat merkezlerinden biri olan Efes, rehberler eşliğinde çok sayıda öğrencimizin katılımı ile gerçekleştirilmektedir.

Bu gezilerin yanı sıra İstanbul’un tarihi noktalarına yapılan “İstanbul’da Bir Gün” ve geleneksel zeytinyağı yapımının anlatıldığı ve zeytinyağı müzelerinin yer aldığı Edremit-Ayvalık bölgelerini içeren “Zeytine Yolculuk” Kültür Gezileri gerçekleştirilmektedir.

Ankara Üniversitesi Roman ve Öykü Ödülleri

Ankara Üniversitesi Roman ve Öykü Ödülleri; Cumhuriyetin İlk Üniversitesi olarak yazınsal nitelikli yapıtların okurla buluşması, sanatçı-okur etkileşimine olanak sağlanması ve Türk edebiyatına yeni yapıt ve yazarların katılmasına katkı sağlanması amacıyla 2014 yılından beri düzenlenmektedir. Yazınsal nitelikli yapıtları akademik bir anlayışla değerlendirmek, bu bağlamda yazar, yayıncı ve üniversiteyi bir araya getirerek yeni ve kalıcı toplumsal bir etkileşim oluşturmak, Ankara Üniversitesi’nin bilim ve teknik alanlarında olduğu gibi sanatı da önemseyen bir üniversite olduğunu pekiştirmek amacıyla gerçekleştirilmektedir.

2014 Roman Ödülü: “Her Aşk Gibi Yarım” – Doğan YARICI

2015 Roman Ödülü: “Yine Doğdu Tan Yıldızı” – Gürsel KORAT

2015 Öykü Ödülü: “Ateş Etme Silahsızım” – Hakkı İNANÇ

2016 Roman Ödülü:”Magda Döndüğünde” – Ömer F. OYAL

2016 Öykü Ödülü: “Muhtelif Evhamlar Kitabı” – Ömür İklim DEMİR

2017 Roman Ödülü: Başvurular arasında 1.lik Ödülüne karar verilememiştir.

2017 Öykü Ödülü: “Hiç Aklımda Yokken” – Ayça ERKOL

Perşembe Sinema Akşamları

Kültür Sanat Merkezi “KSM” Çok Amaçlı Salonda öğrencilerimiz için organize edilen “Perşembe Sinema Akşamları”nda her hafta Perşembe günleri, sinema tarihinde iz bırakan ödüllü filmlerin ücretsiz gösterimleri yapılmaktadır.

Ulusal ve Uluslararası Film Gösterimleri

Başkanlığımız tarafından hem Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü hem de Büyükelçilikler işbirliğiyle hayata geçirilen özel projeler kapsamında eğitim öğretim dönemine yayılan Ulusal ve Uluslararası Film Gösterimleri gerçekleştirilmektedir. Bu projeler ile öğrencilerimizin Türk ve Dünya sinemasının klasik ve güncel yapımlarıyla tanışması, farklı ülkelerin kültürlerini yedinci sanat olarak kabul edilen sinema yoluyla tanıması amaçlanmaktadır.

Katılımda Bulunulan Etkinlikler

Kültür ve Turizm Bakanlığı Korolarının, TRT Korolarının, farklı üniversitelerin koro ve orkestralarının üniversitemizde sıkça konserler vermesi sağlanmaktadır. Üniversitemizde gerçekleşen Kültür ve Sanat etkinliklerinden öğrencilerimiz ücretsiz olarak yararlanmaktadır. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Devlet Opera ve Balesi, Devlet Tiyatroları ve Özel Tiyatroların programları takip edilerek, öğrencilerimize ücretsiz bilet sağlanmaktadır.