Ankara Üniversitesi Roman ve Öykü Ödülleri; Cumhuriyetin İlk Üniversitesi olarak yazınsal nitelikli yapıtların okurla buluşması, sanatçı-okur etkileşimine olanak sağlanması ve Türk edebiyatına yeni yapıt ve yazarların katılmasına katkı sağlanması amacıyla 2014 yılından beri düzenlenmektedir. Yazınsal nitelikli yapıtları akademik bir anlayışla değerlendirmek, bu bağlamda yazar, yayıncı ve üniversiteyi bir araya getirerek yeni ve kalıcı toplumsal bir etkileşim oluşturmak, Ankara Üniversitesi’nin bilim ve teknik alanlarında olduğu gibi sanatı da önemseyen bir üniversite olduğunu pekiştirmek amacıyla yapılan yarışmada; 2017 yılı basımı olan roman ve öyküler değerlendirmeye kabul edildi.  Yarışmada Roman Ödülü Seçici Kurul Üyeleri Prof. Dr. Alemdar YALÇIN, Prof. Dr. Mukadder YAYCIOĞLU, Prof. Dr. Nazan TUTAŞ,  Prof. Dr. Necdet ADABAĞ ve Prof. Dr. Ömer ADIGÜZEL görev alırken;  Öykü Ödülü Seçici Kurul Üyeleri Prof. Dr. Aysu Aryel ERDEN, Prof. Dr. Ömer ADIGÜZEL, Doç. Dr. Sevgi Can YAĞCI AKSEL, Dr. Öğr. Gör. Jale ÖZATA DİRLİKYAPAN ve Ali KIRKAR’dan oluştu.

İlginin yüksek olduğu yarışmada Seçici Kurulun özverili değerlendirmeleri sonucunda, Roman kategorisinde İkinci Adam Yayınları’ndan Yusuf HATAY’ın “Gölge Notları” adlı eseri ve Öykü kategorisinde ise Alakarga Yayınları’ndan yazar Arzu Bahar KARAKAŞ’ın “Kovulmadım Ben Ayrıldım!” adlı eseri, 2018 Ankara Üniversitesi Roman ve Öykü Ödülleri’ni almaya hak kazanmışlardır.

Roman Kategorisi Ödülü: “Gölge Notları”, Yazar: Yusuf HATAY, Yayınevi: İkinci Adam Yayınları

Bir giriş ve tanıtım olmadan ortadan başlayarak ve bilinç akışı yazınsal tekniği ile karakterin düşünme eylemini olduğu gibi bir iç diyalog şeklinde özgün bir dil ile yansıtması,  iç dünyayı ve çatışmaları,   tüm dünyanın içinde yaşadığı hengame arasında, yazarın biz okurların ve yarattığı roman kahramanının düşünsel özgürlüğünü gözetmek adına toplumsal, politik olgulara dair yorum yapmadan yarattığı yalnızlaşmış, zaten kendisi bir gölgeye dönüşmüş suskun bir bireyin gölgesiyle iletişim kurma çabasını, başkaları tarafından fark edilmeden sürdürdüğü yaşamının anlamsızlaşmasını, yaptığı işin önemsizleşmesini, görülmek ve görmek gibi felsefi bir yaklaşımla, bir yabancı gibi yaşadığı kentin (Ankara’nın) sokaklarında dolaşırken takip edilmek, takip etmek kavramlarıyla yüz yüze gelmesini, doğduğu kente dönme kararı almasını ve bir yolcu olarak başına gelenleri özgün ve tutumlu bir dil ve anlatı tekniği aracılığıyla romanı hareket eden resimler halinde ya da sessiz bir filmin alt yazıları gibi düştüğü gölge notları aracılığıyla başarıyla göstermesi, gözlem, takip, izleme, izlenme, gölge, kitap, gitmek ve eylem gibi izlekleri yeni ilişkiler kurarak aktarması nedeniyle Yusuf HATAY’ın İkinci Adam Yayınları arasında 2017 yılında yayınlanan “Gölge Notları” başlıklı eseri Ankara Üniversitesi 2018 Roman Ödülü Seçici Kurul Üyeleri tarafından ödüle değer görülmüştür.

Yusuf HATAY

1977 Kars doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Kars’ta tamamladı. Lisans eğitimini Anadolu Üniversitesi’nde Felsefe Bölümünde tamamladı. 2003 yılından bu yana Orman Genel Müdürlüğü’nde Devlet Memuru olarak görev yapmakta. Ankara’da yaşayan yazarın ilk romanı 2009 yılında Moss Yayınlarından yayınlanan “Fransız” adlı eserdir. Evli ve bir çocuk babasıdır.

Öykü Kategorisi Ödülü: “Kovulmadım Ben Ayrıldım!”, Yazar: Arzu Bahar KARAKAŞ, Yayınevi: Alakarga Yayınları

Yaşadığı toplumun tüm birikimlerini katılımcı gözlemci bir ifade ile aktarması, yaşamın içinden ince ayrıntılara uzanan öyküler sunması, akıcı, anlaşılır bir dile sahip olması,  geleceğe ilişkin örnekleri yazma motivasyonunun olması, alışılagelmiş hikaye anlatma biçimlerinin dışında, özgün bir tarz yakalayabilmesi, insan yaşamındaki duygu yoğunlaşmalarını, iç ve dış çatışmaları ustalıklı bir dille aktarabilme ve okurlarına öykülerinde dolduracağı boşluklar bırakma becerisini yansıtabilmesi nedeniyle Arzu Bahar KARAKAŞ’ın Alakarga Yayınları arasında 2017 yılında yayınlanan “Kovulmadım Ben Ayrıldım!” başlıklı eseri Ankara Üniversitesi 2018 Öykü Ödülü Seçici Kurul Üyeleri tarafından ödüle değer görülmüştür.

Arzu Bahar KARAKAŞ

1972 yılında dünyaya geldi. İstanbul’da yaşıyor. Marmara Üniversitesi Diş Protez Bölümü’nü ve ardından Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nü bitirdi. Öykü ve yazıları Öykü Gazetesi, Notos, 14 Şubat Dünyanın Öyküsü Dergisi, Öykülem Lacivert, Roman Kahramanları, Edebiyatist, Edebiyat Nöbeti gibi dergilerde ve çeşitli fanzinlerde yayımlandı. Evli, iki kızı, Pati adında bir kedisi, Tekila adında bir köpeği var. Şu anda Alakarga Yayınları Genel Koordinatörü ve Türkçe Editörü olarak çalışmakta.

2018 Ankara Üniversitesi Roman ve Öykü Ödülleri, 14 Şubat 2019 Perşembe günü saat 14:00’de Ankara Üniversitesi Beşevler 10.Yıl Yerleşkesi Rektörlük 100.Yıl Salonunda düzenlenecek Ödül Töreni ile sahiplerini bulacaktır.